h

Woningnood

24 februari 2025

Woningnood

Voormalig minister Stef Blok maakte er geen geheim van in het praatje dat hij in 2014 hield als minister van wonen in Rutte II. Hij deed er van alles aan om onze huurmarkt interessant te maken voor wat hij investeerders noemde. Zoals meer ruimte voor prijsverhogingen en het introduceren van tijdelijke huurcontracten. En dat is hem gelukt. Met enige regelmaat wordt er bericht dat er weer honderden of duizenden woningen zijn opgekocht.

Maar wat betekent het als investeringsmaatschappijen bestaande woningen opkopen? Kun je dat eigenlijk wel investeren noemen?

Website “Sargasso, Hopeloos genuanceerd” (www.sargasso.nl) publiceerde op 16 oktober 2021:

Investeren?

Wanneer noem je iets eigenlijk investeren? Koop je een brood, dan noem je dat geen investering. Je koopt het om het te eten, je consumeert het. De economische waarde ervan verdwijnt. Koop je een huis, dan wordt het je bezit en dan kun je erin wonen. Maar de koop van een huis is ook geen investering. Het gebruik van het huis verandert nauwelijks iets aan de economische waarde. De woningprijs kan stijgen of dalen, zeker, maar dat staat los van jouw individuele aankoop. En mocht dat de reden voor koop zijn, dan is speculeren een beter woord. Een investering is iets dat nu geld kost, maar in de toekomst economische waarde oplevert. Koopt de bakker een oven, dan is dat een investering omdat hij er verse broden mee kan maken om te verkopen.

Met andere woorden, overnames van grote aantallen sociale huurwoningen door investeringsfondsen hebben niets met investeren te maken. De huizen wisselen van eigenaar, maar er wordt geen economische waarde gecreëerd. Er komen nul huizen bij. Wel worden huren verhoogd en bieden tijdelijke contracten de mogelijkheid dat na afloop van zo’n contract weer te doen. Bij een toenemende vraag en een groeiende economie, waar Blok dus in 2014 al over sprak, betekent dat hogere rendementen voor de verhuurder. De huurder heeft steeds minder alternatieven en moet maandelijks die oplopende rendementen ophoesten. Dixit Sargasso.

Foto: SP

Het nu

Voor een huurwoning die beschikbaar komt en die bij loting wordt vrijgegeven, staan honderden liefhebbers in de rij. “Weer niet aan de beurt gekomen” klinkt het teleurstellend. Bij ouders op zolder wonen is nu niet bepaald een gunstige start om een bestaan op te bouwen. Hiermee worden grote groepen starters geconfronteerd. Behalve als men uit rijke afkomst stamt. Die ouders kopen een “flatje” als hun kind de deur uit wil, keren een “jubelton” uit of men helpt (spekt) en betaalt de veel te hoge huur. Hierdoor wordt de grote kloof tussen arm en rijk nog groter.

Op 17 februari 2025 berichtte de Volkskrant: De vermogenskloof in Nederland is nog groter dan gedacht, stelt econoom Simon Toussaint. De rijkste 1 procent bezit 30 procent van het totaal, vooral door de waarde van hun bv’s. Daarmee zit Nederland in de internationale top van vermogensongelijkheid”.

Huisvesting, net als vervoer, gezondheidszorg, onderwijs en energie zijn overheidstaken. Maar nu het marktpartijen zijn vertonen deze op alle fronten barsten en gebreken. Alles in het kader van “geen geld” of “noodzakelijke” bezuinigingen. Onzin natuurlijk. Het gaat erom hoe het geld wordt verdeeld. Oneerlijk ook naar de laagst betaalden en uitkeringsgerechtigden in een “markt” waarin iedereen maar zijn best moet doen en dan komt het allemaal goed. Er zijn echter belanghebbenden die alles bij het oude willen laten, Zij (huisjesmelkers) plukken de vruchten van het neo-libarale beleid.

Naar het nu: SP Vlissingen, Middelburg, Terneuzen en Tholen kwamen op zaterdag 15 februari in Goes bijeen om te protesteren over de woningnood en om met inwoners in gesprek te gaan. Iedereen kent wel iemand die een huis zoekt zonder zicht op een huis. Er ontstonden mooie gesprekken, maar ook wrevel, “ik vertrouw niemand meer, allemaal zakkenvullers” was ook te horen. Maar we hielden de moed erin, hoewel ook sombere gedachten over de situatie in de wereld van de sloper Trump voorkwamen.

Een paar foto’s tonen toch vrolijke gezichten. De SP gaat door, ook als het moeilijk is. Nogmaals: huisvesting is een overheidstaak, en geen markt waar speculanten hun winsten behalen.

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier