h

"De kust is niet te betalen!"

18 februari 2016

"De kust is niet te betalen!"

Foto: Leo Ton

Op woensdag 17 februari organiseerde de Zeeuwse SP Statenfractie een openbare thema­-avond over de Zeeuwse kust en kustbebouwing. Middelburg was goed vertegenwoordigd.

Tijdens de goedbezochte avond in Kamperland werd er gesproken over de toekomst van de Zeeuwse kust en de zorgen die er leven m.b.t. de toename van het aantal bouwplannen.

Diverse sprekers (oa. Margot Tempelman van Kennis­centrum Kusttoerisme, Kees van de Vlugt van Het Zeeuwse landschap en Projectontwikkelaar René Faasse) gaven hun visie op kustbebouwing. Zij deden dit ieder vanuit hun eigen achtergrond en invalshoek, maar met één gemeenschappelijke factor; namelijk dat zij allen zuinig willen zijn op de kwaliteiten van de Zeeuwse kust.

SP Statenlid Sylvia Tuinder: ”Het opheffen van het bouwverbod in de kuststreek staat dan weliswaar weer in de koelkast, maar we moeten wel alert blijven dat de rust en ruimte aan de kust voor inwoners en toeristen behouden blijft”. Ook oud­Tweede Kamerlid voor de SP Hans van Leeuwen gaf aan dat “Als bebouwing de kwaliteit van de openbare ruimte aantast – en dat is de kust natuurlijk­, dan moet het niet worden toegestaan. Kwaliteit van de ruimte en landschappelijke inrichting zijn voor ons van groot belang”.

Uit het momenteel lopende SP onderzoek naar wat inwoners en toeristen vinden van verdere kustbebouwing komt hetzelfde beeld naar voren als tijdens de thema­-avond. Namelijk dat de Zeeuwse kust het waard is om te beschermen. Iets waar de SP zich in ieder geval voor zal blijven inzetten. Wil je ook je mening geven, vul dan de online vragenlijst in.

Er komt binnenkort een provinciale kustvisie. SP Zeeland heeft een duidelijke mening over wat daarin moet komen te staan. De Zeeuwse kust is uniek met unieke natuur. Rust en ruimte aan de kust moet blijven voor bewoners en toeristen. De kust is breder dan het kustfundament en mooi onderdeel van het unieke landschap in Zeeland. In de omgeving van de kust vinden we nieuwbouw met grote eenvormige recreatieparken niet mooi. Oevers van binnenwateren zouden ook mee moeten worden genomen in de kustvisie. De kust is geen materieel product en geen vastgoedbelegging. Iedereen moet vrije toegang tot de kust hebben; de kust is niet alleen voor mensen die een huis aan de kust kunnen betalen!

Herstel of aanpassing van recreatieve bebouwing die nu dreigt te verpauperen of niet voldoet aan de huidige vraag van toeristen, moet voor gaan boven nieuwbouw. SP Zeeland wil geen nieuwe eenvormige grootschalige parken. Bij recreatiebouw en exploitatie zouden lokale ondernemers betrokken moeten worden.

Belangrijke regels voor kustbebouwing:
Gemeenten mogen nieuwbouw op het kustfundament niet toestaan. Dit is vastgelegd in het door de rijksoverheid vastgestelde Besluit BARRO (besluit alge­ mene regels ruimtelijke ordening). De gemeente moet zich in het bestemmingsplan aan dat bouwverbod houden. Als er een bestemmingsplanwijziging is kun je dat als bewoner inzien, en bekijken of de gemeente de BARRO op de juiste wijze toepast. Ook speelt de omgevingsvergunning nog een belangrijke rol.

Reactie toevoegen

U bent hier