h

SP steunt Delta tegen Splitsingswet

12 oktober 2015

SP steunt Delta tegen Splitsingswet

Foto: Delta NV

Den Haag vernietigt Zeeuwse werkgelegenheid, 900 banen bij energiebedrijf op spel.

“Met Borssele 2, Nee hebben we jarenlang actie gevoerd tegen energiebedrijf Delta, ik had nooit verwacht dat we ooit actie zouden voeren vóór Delta”, zegt SP-fractievoorzitter Jeroen van Dijen lachend.

Toch voeren voert de SP actie om Delta te behouden en de splitsingswet te blokkeren.

In 2006 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de privatisering van energieleveranciers. Om te voorkomen dat mensen zonder stroom komen te zitten bij een buitenlandse overname of faillissement, moeten energieleveranciers hun transportnetwerk afstoten.

“Voor Delta zit daar het grootste probleem, want dit netwerk zorgt voor stabiele inkomsten waardoor zij goedkoop kunnen lenen en investeren in duurzame projecten” meent Van Dijen.”Daarnaast is het extra wrang omdat energiebedrijven als RWE gewoon staatsbedrijven zijn met een netwerk in het buitenland. Als deze wet doorgaat kunnen buitenlandse bedrijven veel goedkoper lenen dan Delta en dat is oneerlijke concurrentie. Het gevolg zal zijn dat Delta wordt verkocht aan de hoogste bieder en dan verliezen we zeggenschap en democratische controle naast 900 hoogopgeleide banen in Zeeland.”

Ook de Tweede Kamerfractie van de SP steunt Delta en heeft een voorstel ingediend om de Splitsingswet niet door te drukken tot buitenlandse bedrijven ook  splitsen. Tweede Kamerlid Eric Smaling: “De SP heeft zich vanaf het begin verzet tegen privatisering van de energiesector, tegen de stroom in. Nu slopen we Nederlandse bedrijven omdat dit kabinet graag de Gekke Henkie wil zijn in Europa, dat is onbespreekbaar!”

Nog steeds heeft de Tweede Kamer een meerderheid die voor splitsing is, maar in de Eerste Kamer zijn de tegenstanders in de meerderheid. Het gaat een spannende strijd worden!

Meer artikelen over de splitsingswet: https://www.sp.nl/zoeken/splitsingswet?order=score

Reactie toevoegen

U bent hier