h

Brandweerpost Arnemuiden luidt noodklok

10 maart 2015

Brandweerpost Arnemuiden luidt noodklok

Foto: Petroesjka Sterk

Brandweerlieden luidden maandagavond 2 maart in de kantine van de brandweerpost in Arnemuiden de noodklok over de bezuinigingen. De VRZ (Veiligheidsregio Zeeland) sluit niet alleen brandweerposten maar wil ook een kleinere brandweerauto (een zogenoemde TAS 4) in gaan zetten. Tijdens de bijeenkomst werd al snel duidelijk dat de brandweerlieden ernstige bezwaren tegen zo’n kleiner voertuig hebben.

Namens de SP-fractie was raadslid Petroesjka Sterk bij de bijeenkomst. Net als de brandweerlieden maakt zij zich zorgen. "De huidige ploeg bestaat uit 18 vrijwilligers die 7 dagen per week 24 uur per dag klaar staan met een TAS6, een tankautospuit waar 6 personen op zitten. Dit aantal is belangrijk omdat de chauffeur in principe bij het materiaal op de wagen blijft, de bevelvoerder het overzicht houdt over de twee teams van elk twee personen die de brand bestrijden en levens proberen te redden”, verduidelijkt Sterk.

“Brandweermensen gaan vanwege de veiligheidsrisico's bij een brand nooit alleen een gebouw in. Bij een uitslaande woningbrand is het goed om niet alleen aan de voorkant maar ook aan de achterkant een team te hebben dat elkaar op de hoogte houdt van de situatie. Dus terwijl 1 team alvast aan de voorkant blust, kan het tweede team de achterkant inspecteren of indien er mensen aanwezig zijn, het huis binnen.”

Bezwaren en risico’s op een rij

  1. De Zeeuwse TAS 4 (tankautospuit voor 4 personen) is na drie jaar nog steeds niet operationeel, er wordt nu een pilot gedraaid op een post waar maar heel weinig branden zijn.
  2. De Zeeuwse TAS 4 bevat veel gevoelige en dus kwetsbare apparatuur.
  3. Wat werkelijk telt bij een brand is het aantal inzetbare teams, bij een TAS 4 kunnen er effectief maar twee mensen ingezet worden om een brand te bestrijden en/of mensen te redden. Dat betekent dat er heel snel opgeschaald moet worden met het risico dat een tweede team (dat van verder weg komt), te laat komt om levens te redden.
  4. Een TAS 4 heeft maar de helft van het aantal liters water aan boord van de huidige TAS 6. Bij een brand waar de wateraansluiting ver gelegen is, is dat een groot risico.
  5. De bezuiniging is minimaal op het totale budget van de VRZ, maar een goede bezetting is van vitaal belang voor de brandweerpost: kunnen er van de 18 huidige vrijwilligers maar 5 binnen de tijd aanwezig zijn dan kunnen ze toch vertrekken. Maar met minder vrijwilligers die opgeroepen kunnen worden is het risico groter dat er niet op tijd genoeg mensen aanwezig zijn om te kunnen vertrekken.
  6. Voor een team dat dit risicovolle werk doet moet het wel zo zijn dat de veiligheid zo optimaal mogelijk is, het risico is groot dat de brandweer op deze manier zo uitgehold wordt dat het vinden en behouden van vrijwilligers op het spel komt te staan.

Foto: Petroesjka Sterk

Niet serieus genomen

Petroesjka Sterk begrijpt de frustratie van de brandweerlieden. “Opvallend is dat de brandweermannen zich niet serieus genomen voelen door de VRZ. De klankbordgroep, medezeggenschapsraad en opmerkingen van individuele brandweermannen zijn niet meegenomen in de besluitvorming, er is niets mee gedaan. Dus het gaat om een theoretisch plan voor een bezuiniging dat in de praktijk een enorm risico blijkt te zijn. Door de ligging van deze post is optimale bezetting van groot belang."

"De brandweerpost ligt in een gebied waar zowel de A58, een spoorlijn waarover ook gevaarlijke stoffen getransporteerd worden, als het vliegveld ligt. Bovendien is men vanuit Arnemuiden snel ter plaatse bij calamiteiten in het Sloegebied (zware industrie), Arnestein (Eastman) en de Westerscheldetunnel. De vraag is dus, wat is veiligheid ons waard? Ik heb de indruk dat alle raadsleden zeer onder de indruk waren en de oproep van de brandweerpost om  een signaal af te geven richting de VRZ geslaagd is. Dat is wel het minste wat we kunnen doen, brandweermannen (en vrouwen) zijn soms te bescheiden om aandacht te vragen, maar het is meer dan terecht dat zij hun verhaal kunnen doen.”

Reactie toevoegen

U bent hier