h

Verkiezingsprogramma's zijn naar de prullenbak

14 juni 2014

Verkiezingsprogramma's zijn naar de prullenbak

Maar liefst 11 moties diende de SP in bij het nieuwe coalitieakkoord van CU, PvdA, SGP, CDA en VVD. Allemaal voorstellen om het beleid voor de komende vier jaar te verbeteren, maar wel met een achterliggende gedachte; de teksten waren namelijk letterlijk overgenomen uit de verkiezingsprogramma's van de coalitiepartijen.

Fractievoorzitter Jeroen van Dijen licht toe: "Het coalitieakkoord bevat 13 pagina's met ambtelijk jargon en vage abstracte taal, dan is het moeilijk om je voor te stellen wat de gemeente de komende vier jaar gaat doen, dat zei ook Bureau Taal via twitter over het coalitieakkoord."

De rode draad in het coalitieakkoord is de zogenaamde nieuwe bestuurscultuur. Niet langer worden de besluiten genomen door de coalitiepartijen, maar wil men op het stadskantoor echt gaan luisteren naar de mening van alle partijen en inwoners. "Dat klinkt natuurlijk heel erg mooi", aldus Van Dijen. "Maar van die nieuwe bestuurscultuur komt natuurlijk niets terecht als partijen blind achter hun wethouders aan blijven lopen zoals de afgelopen jaren".

"Coalitiepartijen en oppositiepartijen hebben namelijk dezelfde taak, het kritisch controleren van het bestuur, elk vanuit de eigen ideologie die zij verwoord hebben in hun verkiezingsprogramma. Dus als deze nieuwe bestuurscultuur echt omarmd wordt dan verwacht je dat de coalitiepartijen instemmen met moties die letterlijk uit hun eigen verkiezingsprogramma komen".

Toch gebeurde dat niet, zo stemde de ChristenUnie tegen een motie uit hun verkiezingsprogramma om de Trekdijk bij Nieuw- en St. Joosland niet te bebouwen.
Ook het CDA stemde tegen hun tekst uit het verkiezingsprogramma om mensen die zorg nodig hebben hun PGB te behouden. Het voorstel uit het CDA-verkiezingprogramma om bedrijventerreinen eerst opnieuw in te richten voordat nieuwe terreinen bebouwd worden, noemde de CDA-wethouder notabene onuitvoerbaar. Van Dijen was erg verbaasd: "Als de eigen wethouder een stuk uit het verkiezingsprogramma onmogelijk acht, dan vraag je je toch af wie dat programma geschreven heeft".

Ook de VVD herkende de tekst uit hun eigen verkiezingsprogramma niet. Fractievoorzitter Benno Nieuwenhuis was ervan overtuigd dat in het VVD-verkiezingsprogramma een verhoging van de lokale lasten met de inflatie acceptabel was. "Wel jammer dat de VVD zo slecht op de hoogte is van het eigen verkiezingsprogramma" reageerde Van Dijen. "We hebben de verkiezingsprogramma's letterlijk geciteerd. Dus misschien moet u het eigen programma nog eens goed doorlezen". 

De SGP ontsprong de dans ook niet, zij stelden in hun verkiezingsprogramma dat geld voor de jeugdzorg geoormerkt moet worden. "We hebben gezien in Reimerswaal dat daar geld voor zorg gebruikt werd om een bushalte aan te passen. Dat geld hebben we juist hard nodig om de bezuinigingen van het Rijk op te vangen en dus is dat oormerken een verstandig plan van de SGP. Toch jammer dat de SGP dat nu loslaat en is het mogelijk dat geld voor de jeugdzorg straks gebruikt wordt om lantaarnpalen en stoeptegels te repareren".

Tot slot had de SP nog twee eigen voorstellen ingediend, om een coffeshop mogelijk te maken in Middelburg en om de zorgorganisaties nooit meer dan drie keer het salaris van een verzorgende,  thuiszorgmedewerker of jeugdhulpverlener uit te betalen aan managers en directeuren. Van Dijen zegt daarover: "De SP-fractie is niet tegen rijkdom, een directeur mag van ons best een aardig bedrag verdienen, maar dit mag nooit ten koste gaan van de zorg of de medewerkers die het echte kapitaal vormen. Als een directeur 120.000 wil verdienen dan moet zij de medewerkers minimaal 40.000 betalen. Zo voorkomen we dat de inkomensongelijkheid nog verder toeneemt."

Frappant was, dat de PvdA-fractie van mening was dat dit voorstel uit hun verkiezingsprogramma kwam. Fractievoorzitter De Doelder: "We herkennen dit als een plan van de Partij van de Arbeid, want wij zijn ook fel tegen de topsalarissen in de zorg." Toch bleek dit verhaal vooral voor de bühne want naast de SP stemden alleen GroenLinks en LPM voor dit voorstel.

Reactie toevoegen

U bent hier