h

Geslaagde zonovergoten verkiezingsmarkt

19 mei 2014

Geslaagde zonovergoten verkiezingsmarkt

“Superstaat nee, samenwerken ja”. Het lijkt een duidelijke boodschap, maar roept tegelijkertijd veel vragen op. Zo bleek zaterdag 17 mei aan onze verkiezingskraam op de Middelburgse Markt.

“Waar zeggen jullie nou precies nee tegen en wat willen jullie wel?”, was een veelgestelde vraag. Gelukkig was ons kraamteam goed voorbereid door onze eigen lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen, Dennis de Jong.

Er ontstonden mooie gesprekken en bevlogen discussies en er werden zelfs nieuwe leden ingeschreven. Zelfs buitenlandse toeristen wisten onze kraam te vinden en waren benieuwd naar onze mening over de EU. Voor sommigen van ons best lastig, wantleg dat maar eens uit in je beste Frans. Makkelijker ging dat met de Vlamingen. Een mooi compliment kwam er van een Belg, die concludeerde dat de Nederlandse socialisten nog echt rood zijn. Volgens hem zijn ze in België inmiddels verbleekt naar roze.

Een handig en vooral leuk hulpmiddel om onze standpunten duidelijk te maken was het kegelspel. Dit beantwoordde op ludieke wijze een groot deel van de vragen van het publiek. Samenwerken als beide partijen er beter van worden, waarbij je kunt denken aan grensoverschrijdende zaken als milieuproblematiek, of de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Daar hebben socialisten geen enkel probleem mee. Maar wel met geldverslindende verhuiscircussen, de vergaande bemoeizucht van Brussel ten aanzien van bijvoorbeeld onze pensioenen of ons onderwijs en de verborgen macht van de lobbyisten. Die zaken werden dan ook met liefde omver gekegeld.

Maar ook de gevulde tomaten en snoeptomaatjes lokten velen naar onze kraam. Want wat is er lekkerder op zo’n mooi zonnige dag dan een biologische tomaat van de enige partij met inhoud? Het blijft natuurlijk de vraag of en hoe de mensen 22 mei gaan stemmen. Want dat hoorden we ook veel: “ik ga helemaal niet stemmen, ik heb het helemaal gehad met al die zakkenvullers.” Begrijpelijke emoties, die helaas niets oplossen. Deze mensen overhalen om toch te gaan stemmen en Nee te zeggen deze EU valt niet mee. Het blijft dan ook afwachten, maar aan de inzet van onze vrijwilligers zal het niet liggen.

Wij blijven optimistisch en laten ons niet in het hokje Nee-zeggers plaatsen. Daarom gaan we tot aan de verkiezingen op donderdag 22 mei door met buurten om de Middelburgers uit te leggen dat er wel degelijk een alternatief is.

Meer foto's op de Facebook-pagina van SP Middelburg

Reactie toevoegen

U bent hier