h

19e SP congres: 'We gaan de puinhoop van Rutte opruimen!'

1 juli 2012

19e SP congres: 'We gaan de puinhoop van Rutte opruimen!'

Zaterdag 30 juni organiseerde de SP haar 19e congres. Onder de 1200 aanwezigen waren ook 6 leden uit Middelburg.

Het vaststellen van het verkiezingsprogramma 'Nieuw Vertrouwen' stond deze dag centraal. Er werden bijna 600 wijzigingsvoorstellen ingediend, waarmee het een lange dag beloofde te worden. Gelukkig had de programmacommissie al ruim 200 voorstellen overgenomen waardoor die niet meer in stemming kwamen.



Toch zijn de congressen van de SP altijd erg wisselend en inspirerend, dat begon al met de aftrap van het congres, de lancering van de campagnefilm 'Nieuw Vertrouwen'.

Socialisten zijn internationalisten
Daarnaast was er aandacht voor IJsland waar sinds 2009 een socialistische regering de puinhoop van het neo-liberaal beleid van falend toezicht op de banken kon opruimen. Mede door dit falende toezicht gingen IJslandse banken failliet (Icesave is ook vele Zeeuwse gemeentes niet in de koude kleren gaan zitten) en was de bevolking haar spaarcenten en banen kwijt. Steingrimur Sigfusson, minister van Economische Zaken en vice-premier van IJsland sprak het congres toe over zijn aanpak om het land weer op de rails te zetten en met succes: een teruglopende werkloosheid, forse economische groei en het begrotingstekort is van 13% teruggebracht naar 1,5%.

Gepubliceerd door SP Foto's volgens Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)foto: SP Foto's (CC BY-NC-ND 2.0)
Sigfusson benadrukte dat het mogelijk is om een oplossing te kiezen voor de crisis zonder de verzorgingsstaat aan te tasten. 'We nemen verantwoordelijkheid voor het financiële beleid, zijn eerlijk en nemen snel besluiten.'

De puinhoop van Rutte
De SP staat voor eenzelfde uitdaging, dat bleek uit de toespraak van Emile Roemer: 'Gemakkelijk zal het niet worden, het land besturen in een tijd van diepe crisis. Het is moeilijk je eigen huis te bouwen op de puinhopen van een ander. Maar we doen het toch, omdat wij Nederland niet rechts laten liggen.'

Ook was Roemer kritisch op de veroorzakers van de crisis:'De financiële markten houden Nederland en Europa in een wurggreep, we hebben steeds minder te zeggen over onze eigen economie en lopen aan hun leiband. De financiële markten speculeren met ons geld, spelen met onze banen en dreigen nu ook de zeggenschap over te nemen over onze pensioenen.'

Gepubliceerd door SP Foto's volgens Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)foto: SP Foto's (CC BY-NC-ND 2.0)
'Het enige wat Rutte weet te antwoorden is dat we een signaal moeten afgeven door meer te bezuinigen. Maar wanneer dringt het nou door dat je de financiële markten niet gerust kan stellen. Onrust is hun leven, speculatie hun bestaan. Het enige doel van financiële markten is nog om zo snel en zo gemakkelijk mogelijk van geld nog veel meer geld te maken.'

Het samenwerken in Europa heeft ons veel goeds gebracht, niet in de laatste plaats door 60 jaar zonder oorlog. Die samenwerking is hard nodig. Maar de vraag is wel: welke Europese samenwerking willen we? Voor de SP is het antwoord duidelijk: Samenwerken graag, maar alle zeggenschap uit handen geven? No way!

U bent hier