h

Leijten: “Kinderen in hun jeugd knakken is schandalig.”

28 maart 2012

Leijten: “Kinderen in hun jeugd knakken is schandalig.”

Op 23 maart organiseerde de werkgroep SP Schouwen-Duiveland een openbare avond in Zierikzee over de zorg met SP Tweede Kamerlid Renske Leijten.

Het blijven stuk voor stuk asociale bezuinigingen die op de zorg afkomen maar het meest is SP Tweede Kamerlid Renske Leijten getroffen door de bezuinigingen op het speciaal onderwijs. “Kinderen in hun jeugd knakken is schandalig.” Een avond praten met ervaringsdeskundigen in de Zeeuwse zorgsector levert een vrij triest beeld op, maar er gloort hoop volgens Leijten: “Als al die sectoren eens gezamenlijk actie gingen voeren en het land plat gooiden, dan wordt dit kabinet wel wakker!”



Werknemers uit de GGZ, de gehandicaptenzorg en het (speciaal) onderwijs hebben elkaar in ieder geval in Zierikzee gevonden. Ze waren uitgenodigd om in gesprek te gaan met Leijten door de SP werkgroep Schouwen-Duiveland. De verhalen maakten duidelijk dat er iets goed mis gaat in Nederland.

Leijten: “De SP heeft ervoor geknokt dat er reële prijskaartjes hangen aan alle zorgtaken die medewerkers in de gehandicaptenzorg moeten uitvoeren." Toch merkt Rinus Weezepoel, werkzaam in de gehandicaptenzorg, dat het geld nog beter bij de cliënten terecht zou kunnen komen dan nu het geval is.

“Registratie van handelingen bij de cliënten geeft onnodig veel werkdruk.” Daarnaast is er ook in de gehandicaptensector sinds de marktwerking een scheefgroei in beloning. “Hier moet paal en perk aan gesteld worden en dat gaat ook gebeuren.” aldus Weezepoel. “Ambtenaren verminderen, niet meer bezig zijn met vastgoed, fusies en prestigeprojecten, maar de goede zorg behouden, daar zou het om moeten gaan”.



Edith Tuinman, Henk Visser, en Arno van Trigt, zijn 3 bevlogen onderwijzers, die te maken hebben met de bezuinigingen op de rugzakjes en het speciaal onderwijs. Van Trigt: “Van de 450 collega´s in het speciaal onderwijs worden er 80 ontslagen en er gaan er nog meer volgen door de 300 miljoen die op het onderwijs bezuinigd wordt.” Visser vult aan: “Tegelijkertijd wordt er € 250 miljoen uitgetrokken voor een prestatiebeloning. In de praktijk betekent dat ten eerste nog meer bureaucratie, want wie gaat de prestatie beoordelen? En ten tweede met minder mensen nog harder werken.”

Tuinman: “De ambulant begeleider verdwijnt door de bezuinigingen, de onderwijzer moet die taak er ook nog bij gaan doen, maar een docent is iets anders dan een begeleider die kinderen helpt met problemen die niets met het lesmateriaal te maken hebben maar met persoonlijke omstandigheden.”

Waar het geld heen gaat? Het klinkt inmiddels bekend, net als in de gehandicaptenzorg wijzen Van Trigt en Visser naar de bestuurslagen in het onderwijs; “Deze vreten het geld op. Schaalvergroting heeft geleid tot onverantwoorde loonstijging van bestuurders en uitgaven aan nieuwe schoolgebouwen.”

Aukje de Vries werkt met zorgmijders. Mensen die naast een verslaving ook nog eens in de psychische problemen zitten maar geen hulp zoeken. Vervuiling en escalatie van de problemen (huurachterstand, schulden, ondervoeding, geen medicatie) liggen op de loer. Speciaal opgeleide hulpverleners proberen om toch in contact te komen om te voorkomen dat mensen een gevaar voor zichzelf en de samenleving worden.

De Vries: “Een aantal gemeenten betaald voor deze zorgmijders. Zodra de zorgmijders echter verbetering vertonen en bij de gewone GGZ behandeling komen, moeten ze € 200,- betalen. Deze mensen hebben vaak door hun psychische aandoening geen werk, geen groot inkomen en soms enorm oplopende schulden. Krijgen ze deze rekening gepresenteerd, is het vaak een reden dat de deur voor de hulpverlening, weer net zo hard gesloten wordt, met alle risico´s van dien.”

Zij pleit er voor om: “Zowel de eigen bijdrage als de DBC´s af te schaffen, dit geeft een boel bureaucratische rompslomp en kost daardoor veel geld terwijl er minder tijd over blijft om de patiënten werkelijk te behandelen.”

1 voor zorg, 1 voor allen
Leijten besluit met een oproep aan alle medewerkers en gebruikers van de publieke sector: “Zoek de samenwerking tussen disciplines. Nu is het de ene keer de Sociale Werkvoorziening of de schoonmakers, dan weer de politie of het onderwijs die op het Malieveld staat, maar dat schiet niet op. We hebben te maken met het meest rechtse kabinet ooit, het enige wat helpt is het hele land plat gooien.”

Voor de werkgroep Schouwen-Duiveland is er genoeg werk aan de winkel! Wilt u mee helpen, neem dan contact op met de werkgroep via middelburg@sp.nl

Lees het volledige verslag van deze avond (.PDF)
WereldRegio: SP trekt dertig belangstellenden bij eerste bijeenkomst

U bent hier