h

Schoolzwemmen blijft gedeeltelijk behouden

18 maart 2011

Schoolzwemmen blijft gedeeltelijk behouden

Woensdag 16 maart werd in de raadzaal in het Stadskantoor een inspraakavond gehouden over de bezuinigingen.Namens de bezorgde ouders van kinderen in het speciaal onderwijs voerde gloednieuw SP-lid Daniël Trapman een warm pleidooi voor het behoud van het schoolzwemmen, niet alleen voor kinderen in het speciaal onderwijs maar voor alle schoolkinderen. Bij de ingang van de raadzaal deelde de SP zwembandjes uit met daarop de tekst ´Laat onze kinderen niet verzuipen´.

Na afloop van zijn pleidooi overhandigde Daniël aan de voorzitter de 2635 handtekeningen die hij in de voorgaande weken verzameld had. De actie was meteen al gedeeltelijk succesvol, het college zegde toe ervoor te zorgen dat het schoolzwemmen in het speciaal onderwijs in ieder geval behouden blijft en dat er regelingen komen voor ouders in het gewone onderwijs die geen zwemlessen kunnen betalen.

 

Voor ons is dit echter niet voldoende. Uit gesprekken met Jaap Keijmel, de locatiemanager van het Vrijburgbad, kwam naar voren dat dergelijke regelingen in de praktijk niet werken, omdat dit voor de ouders tot veel administratieve rompslomp leidt. Vooral allochtone kinderen, die juist het vaakst een zwemachterstand hebben, worden hier de dupe van. Daarom moet de hele bezuiniging op het zwemonderwijs van tafel. Dhr. Keijmel heeft al aangegeven met het college in gesprek te willen gaan over de manier waarop er dan wel bezuinigd kan worden.

 

Geachte voorzitter, leden van de gemeenteraad,

Allereerst wil ik u bedanken voor de spreektijd die ik van u krijg. Ik ben hier vanavond om handtekeningen aan te bieden van mensen die vinden dat het schoolzwemmen moet blijven. Dit zijn 2635 handtekeningen.

De gebeurtenissen van 27 februari j.l. zal ongetwijfeld niet aan u voorbij gegaan zijn. 2 kinderen in de leeftijd van 6 en 8 zonder diploma waren bijna verdronken. Door tijdig ingrijpen door het zwembad-personeel is erger voorkomen. Deze kinderen waren leerlingen van het reguliere basisonderwijs. Ik noem dit expliciet, omdat het
niet alleen het Speciaal Onderwijs en het Speciaal Basisonderwijs aangaat, maar alle scholen in de gemeente Middelburg.

De SGP heeft diverse vragen gesteld, waaronder over het versoberen van het schoolzwemmen. Als antwoord stelt u dat alleen zwemdiploma A niet voldoende is, een kind is pas zwemvaardig met diploma A en B. U stelt dat 70% van de leerlingen van het speciaal onderwijs en 49% van de leerlingen van het reguliere basisonderwijs niet
voldoende zwemvaardig is aan het begin van het schooljaar. Ik ga er van uit dat dit klopt en wil hier mee aantonen dat teveel kinderen niet kunnen zwemmen. En ze leren het ook niet als het schoolzwemmen wordt afgeschaft.

Sterker nog, een gesprek met dhr Keijmel van het Vrijburgbad leerde mij dat 1 op de 10 leerlingen
van het VMBO brugklas nog geen zwemdiploma heeft. Met het afschaffen wordt dit 4 op de 10.

Zeker in een provincie die bijna uit 40% uit water bestaat is het noodzakelijk dat de kinderen leren zwemmen. Daarnaast is het leren zwemmen goed voor de algehele motorische ontwikkeling van jonge kinderen en leert de kinderen om
veel te bewegen om overgewicht onder kinderen tegen te gaan. En ze kunnen niet kiezen voor geüniformeerde beroepen, omdat men daarbij veelal moet kunnen zwemmen.

Als we even naar de verantwoordelijkheid van ouders kijken. U vindt dat iedere ouder de zwemlessen uit eigen zak moeten betalen. Naast het feit dat dit gewoon hartstikke duur is zijn er vangnetregelingen. Mijn verwachting
is dat hier weinig gebruik van gemaakt zal worden. Dit kan diverse oorzaken hebben, waaronder dat men misschien te trots is om de hand op te houden, maar zelf het geld niet heeft om de zwemlessen van de kinderen te betalen.

Ik heb zelf gebruik moeten maken van vangnet regelingen en ik ben blij dat het bestaat, maar je moet behoorlijk wat papieren en bewijzen aanleveren zodat veel mensen hier al vanaf zien.

Toen mijn zoon in groep 7 zat, hij zit op het reguliere onderwijs, had hij nog geen enkel zwemdiploma. Ik kon het ook niet betalen, dus was ik genoodzaakt om gebruik te maken van het Jeugdsportfonds. Het probleem met deze organisatie is, dat je de aanvraag niet zelf kunt doen. Dit moet een hulpverleningsinstantie, zoals AZZ of bureau Jeugdzorg doen of de Sociale Dienst.

Ik zit niet bij de Sociale Dienst dus moest ik gebruik maken van bureau Jeugdzorg. Veel ouders gaan dit ook niet doen aangezien bureau Jeugdzorg nou niet zo’n geweldige reputatie heeft.

Ik heb het dan wel gedaan en nu heeft hij zijn diploma’s waar ik ontzettend blij om ben.

Vooral onze allochtone medeburgers gaan dit niet doen. Alleen al vanwege het feit dat de hele papierwinkel soms te moeilijk in elkaar zit of dat ze de Nederlandse taal niet genoeg onder de knie hebben.

Het credo van Zeeland luidt: “Luctor et Emergo” Ik worstel en kom boven. Als u als gemeenteraad besluit om het schoolzwemmen af te schaffen kan na verloop van tijd het credo veranderd worden in “Luctor sed Submergo” Ik worstel maar verdrink toch.

Iedereen zegt dat ze snappen dat er bezuinigd moet worden, maar als ik heel eerlijk ben, ik snap dat niet. Aan de ene kant worden er festiviteiten georganiseerd in tijden van crisis die miljoenen kosten, en aan de andere kant moet er bezuinigd worden om het ontstane gat op te vullen.

Laat onze kinderen geen kinderen van de rekening worden.

Ik dank u voor uw aandacht.
Daniel Trapman

U bent hier