h

Interview Ger van Unen: "Deze uitslag is reëel."

6 maart 2011

Interview Ger van Unen: "Deze uitslag is reëel."

De campagne zit er op, de verkiezingen zijn voorbij. Tijd om de balans op te maken over de uitslagen.

In Zeeland stemden 8,5% van de stemmers op de SP, dat is een verlies van 4% ten opzichte van de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2007.

Ger van Unen, lijsttrekker van de SP in Zeeland: "Dit verlies komt niet als een verrassing, tijdens de vorige provinciale verkiezingen stond de SP virtueel op 30 Kamerzetels, wat resulteerde in 5 statenzetels. we wisten van te voren dat we die fantastische resultaten van 2007 niet zouden verbeteren."

 

Winst

Toch is er positief nieuws; Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 behaalde de SP in Zeeland 8.0% van de stemmen, dat betekent dus een behoorlijke winst van 0,5%. Een signaal dat de SP ook in Zeeland weer een stijgende lijn te pakken heeft, gelijk aan de landelijke trend. Ger benadrukt dat de Zeeuwse afdelingen van de SP daar een grote bijdrage in hebben gehad: "Toen ik kandidaat-lijsttrekker werd, stond de SP in Zeeland nog op een prognose van 1 a 2 statenzetels. Dit cijfer kwam ondermeer door de lage opkomstcijfers die gebruikelijk zijn bij provinciale verkiezingen. De taak was dan ook duidelijk; zorg dat zoveel mogelijk SP-stemmers de gang naar de stembus maken en gezien het ongewoon hoge opkomstpercentage van 58,8% lijkt die missie geslaagd."

 

Campagne

"Tijdens de verkiezingscampagne hebben alle afdelingen zich van hun beste kant laten zien." Aldus Ger van Unen. "Iedere ochtend waren we op een andere plek in Zeeland en steeds die invasie van rode jassen, steeds weer nieuwe en bekende gezichten. Altijd aanwezig, in de zon, de kou en de regen. Dan besef je dat wij allemaal de SP zijn, strijdend voor een sterk en sociaal Zeeland op alle mogelijke manieren. Onze actieve leden zijn stuk voor stuk echt allemaal kanjers die deze verkiezingsuitslag mogelijk maakten."

 

Hoogtepunten

"Persoonlijk hoogtepunt uit de campagne was voor mij de aflevering van Stemmenjacht op Omroep Zeeland. Ik ben de hele campagne niet zenuwachtig geweest maar hier was ik toch echt heel nerveus voor. Een hele dag op stap met een cameraploeg, ze kunnen je maken en breken. Als ze al je 'uhhh..'s en 'euhmm's van de hele dag achter elkaar plakken sta je er toch mooi op. Achteraf ben ik best trots op het resultaat vooral omdat ik de VVD op het eind nog een lesje kon leren in eerlijk delen."

"Een ander hoogtepunt in de campagne was de actie die we organiseerden voor gratis openbaar vervoer in Zeeland, de bus waarmee we mensen gratis lieten meerijden reed door heel Zeeland en we kregen van de reizigers alleen maar positieve reacties. Een ander succes was het buurten in Kloosterzande, daar trokken we van deur tot deur om met mensen te praten over hun wensen en klachten over Zeeuwse aangelegenheden. Deze actie boekte direct resultaat, de SP werd de tweede partij in Kloosterzande dus we gaan de komende tijd hier vaker op bezoek zodat we bij de volgende verkiezingen de grootste partij worden!"

Buiten deze campagne-activteiten gingen de lokale acties ook nog door, SP Vlissingen bond de strijd aan tegen de voorgenomen sluiting van Bibliotheek 't Spui. Niet zonder succes, inmiddels hebben ruim 500 mensen zich aangemeld en boeken afgegeven met een boodschap aan de wethouder tegen de voorgenomen actie. Verder zijn er posters verspreid die op steeds meer plekken opduiken.

 

De coalitievorming

De Sp gaat nu verder met 3 zetels, de coalitie besprekingen zijn inmiddels gestart. Ger: "De kiezer heeft gesproken en 'de kiezer heeft altijd gelijk'. Na deze verkiezingen komt nergens een progressieve linkse meerderheid uit. We gaan de onderhandelingen in en willen echt graag een college vormen. Maar dat betekent niet dat we al onze verkiezingsbeloften moeten breken om kans te maken op het pluche. We zijn bereid water bij de wijn te doen maar het moet wel rode wijn blijven."

 

En nu verder

De gekozen statenleden zijn allemaal nieuwkomers in de Provinciale Staten, zij zullen symbool staan voor de nieuwe politiek die de SP wil laten horen. van Unen: "Als volksvertegenwoordiger bepaalt je band met het volk dat je vertegenwoordigt je kracht, daarom dat we ook een oproep doen aan alle SP-leden. Als u een bijdrage wilt leveren op bepaalde werkzaamheden of onderwerpen die in de Provincie besproken worden, neem contact met ons op ! De telefoonnummers vind u op de site van de SP in Zeeland, daar vind u ook de algemene contactpersoon voor uw regio!"

U bent hier