h

Politiek cafe "Behoud AOW-leeftijd op 65 jaar"

30 oktober 2009

Politiek cafe "Behoud AOW-leeftijd op 65 jaar"

De Middelburgse SP houdt woensdag 11 november weer een Politiek Café.

Gastsprekers zullen aan de hand van stellingen met elkaar en het publiek van gedachten wisselen over het thema “Het behoud van de AOW op 65 jarige leeftijd”.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur in Espressobar Ko d'oooooooor, Lange Noordstraat 43 in Middelburg. Iedereen is welkom (ook niet-leden) en de toegang is gratis.

Voor deze editie van het politiek café zijn uitgenodigd;
- Fons Luijben (Tweede Kamerlid SP)
- Liliane Schoone (FNV Bondgenoten)
- Wies Saman ( Werkgeversbond BZW / VNO-NCW)

Op 15 oktober bereikte de regeringscoalitie (PvdA, CDA en ChristenUnie) een akkoord over het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Aanleiding hiervoor is de 4 miljard euro die volgens minister Donner nodig is om de AOW betaalbaar te houden. In het jaar 1957 werd de AOW ingevoerd en waren er voor iedere AOW’er zes potentiële premiebetalers voor deze voorziening. Op dit moment zijn dat er nu nog maar ruim vier en zal dit in de toekomst teruglopen naar ongeveer 2 premiebetalers per AOW´er in 2040.

De SP erkent deze cijfers, maar vind het niet juist om te zeggen dat het daarom meer geld zal kosten. De groeiende groep 65-plussers zorgt er namelijk wel voor dat de inkomsten uit belastingen over pensioenen fors zullen stijgen. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) stijgen de AOW-uitgaven tot 2040 met 3,5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De stijging van de belastinginkomsten over pensioenen loopt volgens het CPB op tot 3,7% van het BBP in 2040. De AOW blijft volgens de SP dus wel degelijk betaalbaar.

De gemiddelde levensverwachting bij geboorte is sinds de invoering van de AOW met bijna 8 jaar toegenomen, maar de levensverwachting van een 65-jarige is sinds de invoering van de AOW in 1957 met maar 4 jaar toegenomen. Verhoging van de AOW-leeftijd tot 67, maakt deze extra tijd voor de helft ongedaan. Mensen met een laag inkomen leven gemiddeld 5 jaar korter en kampen 15 jaar eerder met een slechte gezondheid. Het aantal mensen dat gezond de pensioenleeftijd haalt, zal volgens de SP afnemen als deze leeftijd verhoogd wordt naar 67.

De gastsprekers zullen aan de hand van stellingen met elkaar én het publiek van gedachten wisselen over de AOW-regeling en het behoud daarvan.

U bent hier