h

Regiocongres 'Kansen van de krimp'

25 april 2009

Regiocongres 'Kansen van de krimp'

Op zaterdag 25 april hebben zo’n 70 leden van de Zeeuwse SP-afdelingen in hotel Terminus in Goes gediscussieerd over het over het onderwerp wat te doen met de krimp van onze bevolking.

De inleidingen werden verzorgd door SP-Tweede Kamerleden Hans van Leeuwen en Trix de Roos en SP-Eerste Kamerlid Kees Slager. Hans van Leeuwen ging in op de oorzaken van de komende krimp van de Zeeuwse bevolking. Trix de Roos nam ons mee naar Parkstad Limburg, waar de krimp al enige tijd actueel is. Met Kees Slager werden een aantal onderwerpen waar krimp invloed op heeft bediscussieerd en werden middels stellingen voorstellen gedaan.

Tijdens de presentaties werd al snel duidelijk dat er grote verschillen ontstaan door de veranderende bevolkingopbouw in de provincie Zeeland. Er komen veel meer ouderen, veel minder jongeren en ook de beroepsbevolking krimpt. De provincie Zeeland heeft hier onderzoek naar laten doen in het kader van collegeprogramma ”Nieuwe verbindingen”. Om in te spelen op demografische trends in samengaan met klimatologische veranderingen en heeft men de notitie “Overkende paden” laten maken.

Enkele gemeenten zullen op korte termijn al te maken krijgen met de krimp (Vlissingen, Veere, Sluis en Terneuzen) andere gemeenten in Zeeland blijven nog even stabiel (Tholen, Kapelle, Reimerswaal en Borssele) en enkele gemeenten groeien d.m.v. hun hoge migratiesaldo (Middelburg, Goes en Noord-Beveland).

In de discussie hebben we diverse onderwerpen besproken: woningbouw (verpaupering van wijken moet voorkomen worden), bedrijventerreinen (zeeuwse gemeenten moeten elkaar niet beconcurreren, lege terreinen opruimen), leefbaarheid (steun voor de dorpssuper, behoud bibliobus), onderwijs (opheffingsnorm basisscholen loslaten), financiën (rijk moet rekening gaan houden met krimp bij het gemeentefonds).

U bent hier