h

De Faam: Het woord aan raadslid Jeannette de Vis

4 maart 2009

De Faam: Het woord aan raadslid Jeannette de Vis

U wist het al, er heerst een economische crisis. Uiteraard zal dat ons allemaal in meer of mindere mate treffen.

Het is even afwachten welke konijnen ’s lands leiders nog uit de hoge hoed gaan toveren, maar het ziet er niet naar uit dat één van hen het licht al heeft gezien. De tot op heden genoemde en/of getroffen maatregelen bekijken wij met gemengde gevoelens.

Tijdelijke arbeidstijdverkorting en bij- of omscholing lijken ons zinvol; mensen behouden hun baan, leren bij en zodra de economie aantrekt kan daar direct op worden ingespeeld.

Uitkeringen verlagen of de tijdsduur daarvan inkorten is wat ons betreft niet bespreekbaar. Als je jarenlang je best hebt gedaan (zonder mee te delen in de vette winsten van de afgelopen jaren) en je verliest ineens je baan stort je wereldje toch al in. Het mag niet zo zijn dat de mensen die dit overkomt ook in financiële zin nog eens extra hard gepakt worden. Geen jaren ’30 toestanden graag!

Uiteraard is ook het bezuinigen op ontwikkelingshulp wat onze betreft uit den boze. Het zou toch wel erg sneu zijn als de mensen die achteraan stonden bij het verdelen van de welvaart dat weinige wat ze hebben nog kwijt zouden raken.

Het nationale huishoudboekje mag best eens onder de loep genomen worden en voor velen van ons is een beetje minder geen ramp, maar laat de sterkste schouders dan ook de zwaarste lasten dragen.

Alleen bedachtzaam bezuinigen is niet de remedie. Het is zeker ook nu de tijd om weloverwogen te investeren. Kijk welke zinvolle projecten eerder kunnen worden uitgevoerd en hoe je kunt investeren in de toekomst, niet alleen als Middelburg, maar als provincie.

Nu gericht aan de slag gaan op het gebied van schone energie, kenniseconomie, studiemogelijkheden, zorg en goed landschaps- beheer in combinatie met landbouw en toerisme zou straks, na de crisis, een voorsprong kunnen betekenen waar we allemaal profijt van hebben.
Maar dan is het wel zaak om te stoppen met ach & wee roepen en moeten we nu vooruit durven kijken.

Jeannette de Vis

U bent hier