h

De Faam: Het woord aan raadslid Jeannette de Vis

5 december 2007

De Faam: Het woord aan raadslid Jeannette de Vis

Wanneer ik dit schrijf hebben we net het spoeddebat over de gebeurtenissen van 23 november achter de rug. Heel Middelburg weet waarschijnlijk waar het over gaat. De spontane demonstratie tegen de 1040 lesurennorm. Wat vreedzaam begon eindigde met de beelden die we allemaal op de tv hebben kunnen zien.

Zelf was ik er onpasselijk van, en dan bedoel ik wel het optreden van de politie. Wat rechtvaardigt nu zo'n ingrijpen.

Ja, er waren jongeren die rottigheid uithaalden onderweg. Ik denk dan; pluk die eruit! Van de Sandenburghlaan tot de Breeweg ligt toch eigenlijk wel een afstand. Waarom kreeg de heer De Kraker (directeur Nehalennia) niet meer ruimte op de locatie Breeweg om een einde aan de demonstratie te maken?

Maar ja, de Sint en zijn Pieten waren al een week in het land. En de roedes (lees: lange wapenstok) lagen bij de
Pieten klaar in de auto, de leerlingen hadden geen Sint voor de naam, met andere woorden het waren geen heiligen.
En na enkele telefoontjes van de Pieten met Sinterklaas (commandant) mochten de Pieten er met hun roedes op af. Het resultaat hebben we gezien. Hoe moet het nu verder: respect moet je verdienen, vertrouwen moet je winnen.

Ik wens de politie veel wijsheid toe, want een hele generatie jongeren van Middelburg en omstreken is deze nu wel kwijt. Om van vele anderen maar niet te spreken. Bij mij is het nulpunt in ieder geval bereikt.

Maar gelukkig waren er ook kinderen die wel lekkers kregen. Daar werd niet gevraagd of ze zoet waren. Dat was bij de "Stichting Goed voor Elkaar''. Het was verwendag, lekkers was er in overvloed en Sinterklaas had voor iedereen een cadeautje. De kinderen konden worden geschminkt, naar de kinderbingo of de workshop percussie.

Van het ROC waren er leerlingen van Welzijn om de kinderen met van alles en nog wat bezig te houden. En leerlingen van de afdeling kappers knipten er op los.

Voor de moeders waren de leerlingen schoonheidspecialistes in touw. Ook kon je heerlijk gemasseerd worden. Misschien vergeet ik nog iets, maar het was ook te veel om op te noemen en iedereen genoot met volle teugen.

De Stichting Goed voor Elkaar bestaat pas sinds april en heeft nu al rond de honderd cliënten. Dat kun je worden als je aan de volgende doelstelling voldoet: Stichting Goed voor Elkaar stelt zich tot doel om gezinnen met kinderen die moeten rondkomen met een aantoonbaar minimuminkomen van maximaal 110% van het bijstandniveau, behulpzaam te zijn in materiële zin voor datgene dat noodzakelijk blijkt om adequaat en verantwoordelijk voor kinderen te kunnen zorgen.

Maar ze hebben een probleem met het pand waar ze nu gebruik van maken. Ze moeten namelijk de oude brandweerkazerne uit. En er is niemand die ze een ander gratis onderdak aanbiedt. Dus moeten ze huren en daar is geld voor nodig wat ze zelf niet op kunnen brengen.

Nu hebben de oprichters subsidie aangevraagd. De tijd dringt...Zou Sinterklaas (Gemeenten van Walcheren) zijn hand over zijn hart kunnen strijken en subsidie verlenen zodat de stichting verder kan? Ik hoop het maar, want dat maakt voor een paar honderd kinderen het verschil van bijvoorbeeld wel of niet een andere broek, een spelletje of voor de baby die geboren moet worden een lekker bedje.

Jeannette de Vis

U bent hier