h

Lijstduwer Kees Slager: "Alle beetjes helpen"

11 februari 2007

Lijstduwer Kees Slager: "Alle beetjes helpen"

Het is een verschijnsel dat de laatste tijd nogal in de mode is: lijstduwer.

Huub Oosterhuis was het voor de SP bij de landelijke verkiezingen en de Dierenpartij had er toen zelfs een heel rijtje. Nu heeft de SP Zeeland er ook een voor de komende statenverkiezingen: Kees Slager, vooral bekend als schrijver van boeken over de Zeeuwse sociale geschiedenis, steeds gezien vanuit het gezichtspunt van de gewone man en vrouw. Maar Kees schreef ook twee boeken waarin de SP centraal staat.

In 2001 verscheen 'Het geheim van Oss', waarin de ontstaansgeschiedenis van de SP in de bakermat Oss wordt verteld en in 2005 schreef hij samen met Karel Glastra van Loon het interviewboek 'Hoe dan Jan?', waarin ze Jan Marijnissen aan de tand voelen over zijn ideeën voor een beter Nederland.

Had je al eerder kandidaat gestaan?
Nee, ik ben nu 68 jaar, maar dit is de eerste keer dat ik op een lijst sta.

Waarom nu wel?
Als journalist vond ik dat je zo onafhankelijk mogelijk moet blijven en je dus niet moet aansluiten bij een politieke partij. Ook al heb je sympathieën. Ik stem al sinds 1992 op de SP. Maar de laatste jaren doe ik geen journalistiek werk meer, ik schrijf alleen nog boeken. Dus dan gaat dat argument niet meer op. En toen Fons Luyben me vroeg om lijstduwer te worden, heb ik de knoop doorgehakt, ben lid geworden en duw nu dus de lijst van de SP Zeeland.

Denk je dat het helpt?
Al is het maar een beetje, alle beetjes helpen. Dat leert de geschiedenis van de SP wel.

U bent hier