h

Fons Luyben's eerste dag in de Tweede Kamer

11 februari 2007

Fons Luyben's eerste dag in de Tweede Kamer

En dan loop je daar ineens rond. In den Haag. Onwennig, houterig, schuchter, vol verbazing om je heen kijkend, regelmatig verdwalend in de lange gangen en vele trappenhuizen, maar zoals het een SP-er betaamt, vol strijdlust en met de vaste overtuiging de wereld te verbeteren.

Eerst een plaatsje, samen met heel veel andere nieuwe SP Kamerleden in een grote ruimte. Ieder achter een eigen computer. En dan moet je er zo weinig van weten als ik.

Dus zoeken en vragen en zoeken en proberen uit te vinden hoe je via allerlei ingenieuze computersystemen en programma's achter de dingen kunt komen, die je als kamerlid moet weten. Zoals waar je moet zijn om aan vergaderingen te kunnen deelnemen. Sowieso aan welke vergaderingen je moet deelnemen. Dat er onderscheid is tussen de diverse soorten bijeenkomsten.

Gelukkig ook bijeenkomsten georganiseerd door de SP-fractie, waar getracht wordt je in snel tempo heel veel wijzer te maken. Hoe je een brief moet archiveren zodat iedereen de inhoud terug kan vinden. Hoe je een dossier moet opbouwen. En uiteraard zeer belangrijk, welke taken en verantwoordelijkheden je krijgt.

Mijn taken zijn Ouderenbeleid (in de meest brede zin van het woord), AOW en pensioenen. En Zeeuwse zaken natuurlijk. Dus krijg ik nu veel brieven van mensen die op het gebied van pensioenen allerlei voor hen vervelende zaken meemaken. En raak ik daardoor snel ingewerkt in de materie en kan ik straks iedereen duidelijk maken hoe belangrijk het wel is om vroegtijdig na te denken over later. Voor zover jullie dat al niet begrepen hadden natuurlijk.

Morgen ga ik naar mijn mooie nieuwe kamer toe. De familiefoto's krijgen dan een prominente plaats. En het echte werk kan dan, na het kerstreces, weer beginnen. Ik hou jullie op de hoogte van mijn wel en wee.

Groeten, Fons.
Ps. Natuurlijk voor allen een gezond, gelukkig en voorspoedig 2007. En een prachtige uitstag van de provinciale verkiezingen!

U bent hier