h

PZC: SP mijmert over Kanaaldemping

24 oktober 2006

PZC: SP mijmert over Kanaaldemping

MIDDELBURG - Het lijkt zo simpel. Alle verkeersproblemen in Middelburg zijn opgelost als het Kanaal door Walcheren gedeeltelijk gedempt wordt.

(PZC 24-10-2006, door Nadia Berkelder)

De Socialistische Partij (SP) stelde gisteravond tijdens de gemeenteraad voor om te onderzoeken of het mogelijk is om het kanaal tussen het kantoor van Rijkswaterstaat en het stadskantoor dicht te gooien.

„Ik wil u vragen om uw ogen dicht te doen", zei fractievoorzitter M. Visser. ,,Stelt u zich nou eens voor dat het kanaal echt dicht is. Geen Stationsbrug, geen Schroebrug. Is het nou echt zo'n absurd idee? Het zou een oplossing kunnen zijn voor een heleboel problemen die onze stad heeft."

Middelburg Transparant en GroenLinks steunden de SP. „De SP durft nu hardop te zeggen wat andere raadsleden alleen na de raadsvergadering bij de borrel wel eens zeggen", zei A. van 't Westeinde (GroenLinks). „Tijdens een raadsvergadering mag dat niet gezegd worden. Ik vind dat de SP lef heeft om het ter discussie te stellen."

De rest van de raad deed het idee inderdaad af als absurd. „Hoe moet Sinterklaas dan in Middelburg aankomen?", vroeg P. de Doelder (PvdA).

Verkeerswethouder F. Streng zei dat de SP de ogen sloot voor de realiteit. „Het is volstrekt illusoir om te denken dat je een doorgaande vaarroute aan de openbaarheid kunt onttrekken."

Middelburg heeft plannen met het kanaal, zei Streng..„We hebben in de kwaliteitsatlas een vergaande visie over de randen van het kanaal neergelegd." Streng wees ook nog op schadevergoedingen die kunnen worden ingediend als het kanaal dichtgaat.

De gemeenteraad stemde in met een pakket maatregelen om de Stationsbrug veiliger te maken.

Aanleiding daarvoor was een ongeval waarbij een fietser om het leven kwam. De maatregelen die direct genomen kunnen worden, aanpassing van de kruispunten en de plaatsing van een verkeerslicht, kosten 150.000 euro. De provincie, de beheerder van de brug, zal daaraan meebetalen, zei Streng.

Over de plaatsing van een extra - tijdelijke -brug voor fietsers en voetgangers naast de Stationsbrug moet de gemeente nog met de provincie onderhandelen. De gemeente gaat op aandringen van de raad onderzoeken of het mogelijk is om naast het vrachtverkeer ook de bussen van de brug te weren.

U bent hier