h

PZC: SP Middelburg maakt herstart

17 juni 2005

PZC: SP Middelburg maakt herstart

MIDDELBURG - De Socialistische Partij Middelburg maakt een doorstart. Na diverse crises in zowel het partijbestuur als de fractie leek de SP op sterven na dood. Achter de schermen is gewerkt aan een herrijzenis en volgende week donderdag wordt een nieuw bestuur gekozen.

PZC (17-06-2005), door Maurits Sep

Een kleine groep van twaalf mensen is de afgelopen zes maanden bezig geweest om een nieuwe organisatie op poten te zetten. Het zijn allemaal mensen die niets met de problemen uit het verleden te maken hebben, zegt J. Vos, die tijdelijk optreedt als woordvoerder.
„Het zijn allemaal mensen die wel lid waren van de SP maar de heibel alleen uit de krant kennen en blanco tegenover de toestand van toen staan“, zegt Vos. De groep is langzaam naar elkaar toegegroeid en de samenwerking is onverwacht succesvol geweest, stelt hij vast. „Het ging allemaal heel vlot.“

Initiatief

De wederopstanding van de SP Middelburg is begeleid door T. de Roos, gemeenteraadslid van de SP Vlissingen, en SP-Statenlid F. Luijben uit Hulst. Volgens Vos hebben zij het initiatief genomen om de afdeling Middelburg nieuw leven in te blazen.
Luijben: „Middelburg was de tweede Zeeuwse stad waar de SP een vertegenwoordiging in de raad had. Door allerlei verwikkelingen zijn we daar mensen kwijtgeraakt. Toch zijn er nog behoorlijk veel SP-stemmers en leden in Middelburg. Die zijn we gaan bellen.“
Luijben en De Roos hebben ’voldoende potentie’ aangetroffen om de afdeling weer op de rails te krijgen. „De kwaliteit is goed. Het is een stabiele en enthousiaste groep mensen die beschikken over kennis en kunde. Maar we zijn er nog niet“, beseft Luijben. „We hebben nog een hele weg af te leggen. Mensen moeten cursussen volgen om de kwaliteit te waarborgen.“ Dus of de SP volgend jaar meedoet aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen, durft hij nog niet te voorspellen.

Twee zetels

De SP kwam bij de verkiezingen van 2002 met twee zetels in de gemeenteraad van Middelburg. De partij haalde 1442 stemmen, bijna zeven procent. Nog geen jaar later moest fractievoorzitter en partijvoorzitter H. Elzenga het veld ruimen. Zijn eigen fractie dwong hem te vertrekken, omdat hij niet zou functioneren en te vaak afwezig was. Elzenga werd als fractievoorzitter opgevolgd door W. Steketee; zijn raadszetel werd ingenomen door R. van den Boogaart.
Van den Boogaart verliet de SP na exact negen maanden. Zij was het er niet mee eens dat zij haar onkostenvergoeding moest afstaan aan de partij en ging alleen verder onder de naam Middelburgs Belang. Nog weer later sloot zij zich aan bij de Politieke Partij Middelburg.

Steketee, die inmiddels de enig overgebleven SP’er in de raad was, keerde de partij in januari van dit jaar de rug toe. Hij ging alleen verder en koos aanvankelijk voor de naam Middelburg Attent. Drie maanden nadien, in april, kwam ook daaraan een einde. Steketee voegde zich bij Nederland Transparant en opereert nu in de gemeenteraad onder de naam Middelburg Transparant.

U bent hier