h

Middelburg reduceert boom tot wegwerpproduct

2 maart 2016

Middelburg reduceert boom tot wegwerpproduct

Foto: Inge Tupanwel

Terwijl de verontwaardiging en teleurstelling facebook en twitter nog volop domineerden en het kappen van de gezonde bomen op de Loskade ook op straat hét gesprek van de dag was, ging woensdag 2 maart, ondanks het grote verzet hiertegen, de zaag in de beeldbepalende abelen. Zelden handelde de gemeente Middelburg zo snel, dat moet gezegd worden.

Tijdens een extra raadvergadering werden maandagavond 29 februari ruim 5200 handtekeningen aangeboden aan de coalitie als een laatste poging om de PvdA, VVD, SGP, CDA en CU af te laten zien van hun besluit. Dat heel veel Middelburgers het niet eens zijn met het besluit om gezonde bomen te rooien en dat zij dit middels hun handtekening kenbaar maakten liet de coalitiepartijen koud. Zij vormen een meerderheid in de gemeenteraad en hebben in al hun wijsheid besloten dat de problematiek rond de wortelopdruk het snelst en efficiënts kan worden opgelost door de bomen te kappen. Boombesparende alternatieven, die er zeker waren, wuifden zij weg. Evenals de gezamenlijke inspanningen van de oppositiepartijen om toch nog eens met elkaar over deze drastische maatregel te praten.

Petitiedemocratie
De Christen Unie (CU) reageerde tijdens de extra raadsvergadering met de verzuchting dat we toch echt niet naar een petitiedemocratie moeten willen gaan. “Juist zo’n opmerking is ongepast en doet geen recht aan de betrokkenheid van al die mensen die getekend hebben en die overvolle publieke tribune”, stelt kersvers gemeenteraadslid Inge Tupanwel. “Er is volledig voorbij gegaan aan de mening van duizenden mensen buiten het stadskantoor, dat is een hele kwalijke zaak. Natuurlijk is het makkelijk om inwoners monddood te maken met de opmerking dat de meerderheid (lees: de partijen met een wethouder) een democratisch besluit heeft genomen en dat zij daarmee het volk op correcte wijze hebben vertegenwoordigd. Maar dat is natuurlijk wel erg simpel en zelfs arrogant. Wat we van deze hele treurige bedoening hebben geleerd is dat deze coalitie bomen als wegwerpproducten ziet en kiest voor de makkelijkste weg en dat verdere bemoeienis door burgers niet op prijs wordt gesteld.”

Foto: Inge Tupanwel

Onderhoud
De oppositiepartijen en de Stichting Tuin van Zeeland hebben er alles gedaan om gehoor te vinden voor de alternatieven op het kappen. “Er waren diverse alternatieven om de bomen te sparen en de problemen met de bestrating op te lossen”, benadrukt Inge. “Natuurlijk moest er snel iets aan die wortels gedaan worden, want die zorgen voor hobbels en kuilen in de bestrating met alle ongemakken en gevaren van dien. Maar dat had de gemeente al veel eerder moeten doen. Er is jaren niet naar die bomen en hun wortels omgekeken en dan ineens moeten ze het veld ruimen. Bomen en hun omgeving moeten onderhouden worden. Doe je dat niet of te laat dan komen er altijd problemen, ongeacht de locatie of de boomsoort. Waarom de coalitie zo koppig bleef is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Voor die paar bewoners die tijdens het kappen de vlag uit hadden hangen omdat ze zo graag vrij zicht over het kanaal hebben? Omdat ze simpelweg niet terug wilden komen op een besluit? Of hielden ze hun poot stijf als signaal dat men inderdaad niet zwicht voor de zo gevreesde petitiedemocratie? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het doodzonde is dat er volwassen, gezonde bomen gekapt worden terwijl er goede alternatieven waren om ze te behouden én de bestrating aan te pakken.”

Groen en gezond
De SP-fractie is diep teleurgesteld in de gang van zaken rond de bomen, maar niet uit het veld geslagen. “Deze bomen hebben we niet weten te redden en dat betekent dat we nu al alert moeten zijn op de overige groenplannen van de gemeente Middelburg”, benadrukt Inge. “Het zal in een enkel geval misschien echt niet te vermijden zijn dat er bomen gerooid worden, als ze ziek zijn of als overlast echt niet op te lossen is zonder de boom weg te halen. Ook dat moeten we ons realiseren, maar dat zouden de uitzonderingen moeten zijn en niet de standaardprocedure. Middelburg heeft hart voor de natuur, dat bewijst de grote betrokkenheid rond de abelen op de Loskade, dat kan de coalitie niet blijven negeren. Als raadslid Ruimte ga ik mijn best doen om  Middelburg zo groen en gezond mogelijk te houden en vanzelfsprekend is daarbij alle advies en ondersteuning van bewoners van harte welkom. Want hoezeer Middelburg het tegendeel ook bewijst in haar beleid: Bomen zijn geen wegwerpproducten!”

Reactie toevoegen

U bent hier